A SZORONGÁSTÓL AZ ÖNSZERETETIG

A minap nagyon erős élményem volt, szeretném elmesélni, mert az üzenet fontos lehet sok mindenkinek.


A karácsonyi időszakban elég sokat kellett dolgoznom, hogy határidőre kész legyek, amikor pedig nem dolgoztam, akkor vagy a családdal, vagy barátokkal voltam, így nem tudott megvalósulni, amit annyira vártam, az a nyugalom, amit tavaly karácsonykor éltem meg... egyedül.

Vasárnap éreztem, hogy szét vagyok esve, hogy alig van energiám, mert elfáradtam ebben az évben - ahogy gondolom mások is-, és hogy nem tudtam leengedni most sem, az ünnepek alatt. Közben pedig holnap hétfő, január 4 és indul az év. Azt éreztem, hogy homlokon csúszva fogom kezdeni...

3 órámba tellett az ágytól lejutni a boltig, annyira be voltam lassulva, így úgy döntöttem, egy félórás szőnyegen hanyat fekvés után, amikor is meditálás helyett a plafont bámultam üveges szemmel - de legalább tökéletesen üres fejjel-, hogy adok magamnak egy hetet és csak jövőhéten kezdek dolgozni újra, hogy csak magammal legyek, nagyrészt offline, mindenféle kötelesség nélkül. (Tudoom, a világ legszerencsésebb embere vagyok, hogy én rendelkezem az időmmel... hálás is vagyok nagyon!!!)


Ezzel, hogy ezt megengedtem magamnak, annyira jó napom volt, hogy újra azt éreztem, amit tavaly ebben az időszakban. Akkor a 2 hetes nyugalom és magammal töltött minőségi idő annyira a középpontomba hozott, hogy néha azt éreztem, világítok a boldogságtól...de tényleg. Pedig nem volt különösebb oka, csak annyira egyben voltam saját magammal. Nem kellett hozzá senki más, csak én és hogy jelen lehessek, anélkül, hogy bármi szétvinné a figyelmem.


Régen nem gondoltam, hogy valaha képes leszek egyedül lenni és közben jól érezni magam. Pár évvel ezelőtt hiába dolgoztam egész nap emberekkel, amikor este egyedül maradtam, fulladni kezdtem az egyedülléttől és menekültem előle. Szabályos pánikrohamot kaptam és szorongtam attól, hogy nincsenek körülöttem, hogy egyedül vagyok. Aztán jött Bali...


Ma már semmi nem tudja ezt a fajta boldogságérzést adni, mint amikor minőségi időt tudok magammal tölteni. Pontosabban, amikor elérem azt az állapotot, hogy az egyedüllét ki tudja ezt váltani. Merthogy ez meló, nem csak úgy van.


Az önszeretet meló, mert gyerekkorunktól kezdve módszeresen rombolják, bontják le rólunk. Az iskolában, rosszabb esetben a mérgező szülők, a társadalmi elvárások, a social media mind arra nevel, hogy nem vagy csak úgy elég jó, nem vagy csak úgy magadtól szerethető és mire észreveszed, hogy a boldogtalanságod oka a mindenhol is megnyilatkozó megfelelési kényszered, már rég híre sincs az önértékelésednek, az önszeretetednek.

Nem szereted magad, nem tudsz egyedül lenni a saját társaságodban, másoktól próbálod beszedni, pótolni a szeretetet és függő leszel. Társtól, szertől, tevékenységtől, bármitől, ami elvonja a figyelmed, ami pótol valamit, aminek szenvedsz a hiányától, de nem lesz soha semmi elég, nem lesz soha semmi elég jó, nem leszel soha boldog. Mert magadon kívülre helyezed a forrást, így mindig függeni fogsz valamitől vagy valakitől.


Tudom, hogy klisésen hangzik, de hidd el, minden azon múlik, hogy megtanuld, újra tanuld szeretni magad. Hogy megtanuld, mi a jó neked.

Neked! Nem másoknak. Nem a szüleidnek, nem a barátaidnak, nem a környezetednek, hanem NEKED. És elkezd megadni ezeket saját magadnak. Elkezd leépíteni, amiket a környezeted miatt csinálsz, amiket nem is te szeretnél valójában, amiket nem magadért teszel.

Elkezdj olyasmiket csinálni, amik téged töltenek, téged építenek, amiktől jól érzed magad. Elkezd tisztelni magad, elkezdj törődni magaddal, meghallani a saját szükségleteidet, a saját vágyaidat. Elkezd felismerni, hogy mik a sajátjaid, és miket vettél fel mások miatt, másokért.

Elkezd elfogadni magad, úgy ahogy vagy. Mindennel együtt. Minden kis hibával, minden egyediségeddel. Ettől vagy az, aki vagy.

Szerethető vagy! Mindenki eredendően az!


Elég nagy utat jártam be én is és elég mélyről indultam, éppen ezért tudom, hogy mennyire nehéz eljutni oda, hogy újra szeresd önmagad. De megéri dolgozni érte, mert minden innen indul ki.

Kezd ezzel az évet, tűzd ki ezt célul, mert ha ezt megjavítod magadban, minden helyreáll a világodban.

Kontakt

MAROSVÖLGYI ANDREA

                                Önismereti Mentor