top of page

Szörf és önismeret

PORTUGÁLIÁBAN

Sokat hallunk mostanában kalandtáborokról, közös nyaralásokról vagy elvonulásokról, melyek transzformatív hatásúak. A szörf- és kalandtáborok többnyire rengeteg élménnyel látnak el, a közös nyaralások kötetlen és felszabadult hangulatúak, míg az elvonulásokon egy kötött és szigorú napirend mellett főként a spirituális csúcsélmények megélésén van a hangsúly.

Mi lenne, ha ezt megélhetnéd egyszerre? Sőt, integrál keretben továbbfejlesztve?

Hogyan lehet egy szörfös elvonulás integrál élmény?

A szörf és az óceánnal való kapcsolat nagyrészt non-verbális elemekből áll. Az audiovizuális ingereken túl testünket rengeteg kinesztetikus, testi érzékeléssel kapcsolatos inger éri. Ezek közé tartozik a víz hőfoka, a nap melege, a szél erőssége, a sodrás, a mozgás közben tapasztalt ellenállás, a deszka irányításakor és a deszkán felvett testhelyzetek, a szörfhöz tartozó mozdulatok közben megélt testi élmények, az óceánnal való interakció, a siklás, a bukás, a víz felcsapódás. Az óceánban verbális kommunikációra nincs lehetőség, ezért minden megélés internalizálódik, azaz belső megéléseink által közelebb visz saját magunkhoz. 

pexels-jess-loiterton-4319847_edited.jpg

Az óceánban biztonságban megélhetjük az egység élményét, fizikai határaink meglétét és feloldódását. Ráeszmélhetünk a kontrollhoz való viszonyunkra. Megélhetjük a felhőtlen örömöt, a stabilitást, próbára teszi egyensúly érzékelésünket.

Megtudhatjuk hogyan is vagyunk mi a saját elvárásainkkal? Hogyan reagálunk különböző spontán helyzetekben? Mi válik fontossá számunkra az óceánban? Mitől leszünk jókedvűek? Mitől félünk? Hogyan kezeljük a testi diszkomfortot?

pexels-jess-loiterton-4321414_edited_edited.jpg

A vizuális ingerek, hangok és a hideg víz, valamint az óceán közelében a negatív ionok hatással vannak a neurotranszmitter rendszerünkre is. A szerotonin szint megnő, a kortizol, azaz a stresszhormonok szintje csökken, könnyen meditatív hangulatba kerülünk. Szaporodnak az alfa és theta agyhullámok. A természetben végzett testmozgás elősegíti a kozmikus egység érzékelését. 

A rendszeresen szörfözőkön megfigyelhető egy magától értetődő nyitottság, nyugalom.

Megszaparodonak az “aha” élmények, felismerések, flow élmények és a szinkronicitás.

Az óceánnal való interakció, a szörf egy nagyon komplex pszichésen és önismeretileg is fejlesztő élménycsomag, amely az integrál szörf elvonulás alapját képezi.

Ezt az élménycsomagot már széleskörben használják traumák feldolgozására gyerekeknél, valamint függőségek kezelésére is.

Surfer Enjoying the Beach

Az óceánnal való interakció és a szörf élményét beszélgető körökkel és csoportos gyakorlatokkal támogatjuk meg. A délutáni önismereti blokkokban a szörfözés közben felmerülő érzelmi és tudati tartalmakkal dolgozunk. A saját gondolatainkról, érzelmeinkről való hiteles megosztás a közösség és saját önazonos létezésünk alapja, segít a felmerülő önismereti témák megdolgozásában.

Az elvonulás alatt szorosan együttműködő közösségként létezünk, empátiát, türelmet, asszertivitást, odafordulást gyakorlunk egymás felé.

A nyaralás és kaland koncepciója helyett az “utazó” szemlélettel leszünk jelen ebben a 6 napban. Nem csupán kikapcsolódásról, és szórakozásról van szó, hanem a valódi jelenlét megélésről és beengedéséről. Élvezzük az életet és halmozzuk az élményeket, miközben közösen megéljük a jelent.

bottom of page